top of page

Uit het leven van een hondenluisteraar - deel 1

ZIE jij je hond?
Heb je al eens goed naar je hond gekeken? Hoor je hem? Weet je wat zijn behoeften zijn? Heb je een idee waar hij naar hunkert?


Wat heeft hij nu nodig?


Ik rijd door de toegangspoort van een kleine hoeve in de Kempen. Daar word ik vandaag verwacht voor een consult van een jonge waterhond.


Hij zit buiten en kijkt me door het raam aan met een verwachtingsvolle blik. Zijn staart kwispelt van links naar rechts en zijn dunne lijfje doet mee.


“Raar dat hij niet naar je blaft”, zegt zijn mens.

“Normaal gaat hij uit zijn dak als er iemand vreemd binnenkomt.”

Ik vraag me af waarom hij buiten zit, waarom hij zo mager is en waarom hij niet uit zijn dak gaat als hij me ziet.

“Hij is nogal druk, daarom dat hij buiten zit”, leest zijn mens mijn gedachten. “Bij slecht weer zit hij in de garage, bij mooi weer buiten.” Mijn hart breekt.


“We zijn op zoek naar iemand die ons kan helpen met zijn drukke gedrag. Ik geef hem nog 2 weken als het dan niet betert, dan gaan we hem herplaatsen.”

Met een handgebaar word ik uitgenodigd om te gaan zitten.

Ik vraag zijn mens tot driemaal toe of de jonge hond bij ons mag zijn.

Mijn vraag wordt genegeerd.


Ik kijk naar het te magere hondje dat nog steeds vanuit het raam naar me kijkt.

Zijn mens vertelt me ondertussen, over hoe hij als kind vroeger ook een hond had thuis en dat die buiten woonde in een groot hok. “Deze mag nog van geluk spreken want die mag in de garage bij slecht weer”, zegt hij.


Ik ben bij deze man, op deze plek en ik moet toegeven dat ik slik maar ik vertrouw er op dat mijn aanwezigheid hier nodig is. De man heeft het beste voor met zijn hond. Met de kennis die hij nu heeft, doet hij wat hij kan.

Daarom begin ik heel rustig te vertellen over de behoeften van een hond.


Honden zijn roedeldieren en voelen zich veilig en ondersteund binnen een roedel. Daar wordt er voor elkaar gezorgd en heeft elk dier zijn specifieke plaats en taak. Ook binnen het gezin kent een hond graag zijn plaats, want zijn gezin is zijn roedel. Honden hebben veiligheid nodig, onder de vorm van een fysiek dak boven hun hoofd, een rustplek, de aanwezigheid van hun roedel en een duidelijke plek binnen het gezin. Hebben ze die niet en dienen ze zich heel de dag zelf te vermaken, in de tuin, zonder een eigen rust plek en zonder gezelschap, dan vraag je om problemen.

Een hondje dat alleen buiten in de tuin moet slapen of zich uren alleen moet vermaken ziet dit als een straf. Een zware straf. Uit de roedel gezet worden is de zwaarste straf die je een hond kan geven. Raad eens wat het doet met zijn zelfvertrouwen, zijn eigenwaarde en zijn gevoel van veiligheid?


Ze hebben dus een eigen vast rust plekje of meerdere vaste rust plekjes in huis, bij hun roedel nodig, waar ze zich kunnen terugtrekken, rusten, slapen of op een bot kauwen.

Erg belangrijk is dat die veilige rust plekjes ook de ganse dag toegankelijk zijn voor je dier.


Zoals gezegd is het ook heel belangrijk voor een dier dat het niet enkel zijn fysieke rustplek krijgt maar ook zijn plaats binnen het gezin kent. Wanneer een hond een duidelijke plaats binnen het gezin heeft, geeft hem dat een duidelijk kader waarbinnen hij kan en mag functioneren. Vaak is niet iedereen het eens met de aanschaf van de hond of vindt niet elk gezinslid de hond leuk. Soms passen niet alle gezinsleden dezelfde regels toe of mag hij van mam wel op het bed slapen en van pap niet? Dit zorgt voor onduidelijkheid, twijfel en stress bij je dier. Een duidelijk en helder kader, waarin de hond voldoende de mogelijkheid heeft om zelf beslissingen te nemen, draagt zeker bij tot een huisgenoot die zich veilig voelt, stabiel is en vol geloof in zichzelf een volwaardig gezinslid kan zijn.


Meer lezen?

Binnenkort deel 2 van ZIE jij je hond?

62 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page